İlaçlamanın Tarihçesi
Tarihçe
Tarımın M.Ö. 8000 yılında başladığı kabul edilmektedir. İlk ilaçlama uygulamasını ise Sümerler tarafından M.Ö. 2500 yılında böcekleri ve özellikle keneleri kontrol altına almak için sülfür bileşiklerinin kullanmaya başlanması ile kayıt altına alındığı görülmektedir. Sonrasında 15. yüzyılda arsenik , kurşun , civa gibi zehirli kimyasallar böcek ilacı olarak kullanılmaya başlamıştır. 17. yüzyıla gelindiğinde ise türün yapraklarından elde edilen nikotin sülfat haşere ilacı olarak kullanılmıştır .
İlerleyen yıllarda ilaçlama hizmetinin gerekli bir hizmet olduğu anlaşılmış ve 1940- 1950 yılları arasında sanayi anlamında ilaçlar artık tüm dünyada üretilir hale gelmiştir. Bu ilaçlar genelde tarım alanlarındaki zararlılara karşı kullanılmak amaçlı üretilmiş . Özellikle son 30 yıl içerisinde çevre sağlığı alanında üretilen ilaçlar ve ilaçlama hizmetleri , tarım da uygulanan hizmetlerden ayrı bir yere dahil olmuştur. İnsanların yaşam alanlarındaki zararlılar ile mücadele hizmeti için kullanılan bu ilaçlar bugünkü biyosidal ürünler olarak yerini almıştır. Şu an için gelişmiş ülkelerin çoğunda ilaçlama hizmetleri insan ve çevre sağlığı için , düzenli ve kontrollü olarak uygulanmaktadır.
Böcek ilaçları hayat kurtarıcı olarak ilgi görmüşlerdir. Tıpkı II. Dünya Savaşında, insanları tarumar eden bulaşıcı hastalıkları yayan haşarata karşı biyolojik silah olarak DDT (dikloro difenol trikloroethan) nin kullanılmasında olduğu gibi. Moses (1989) ve Blain (1990) yapmış oldukları çalışmalarla böcek ilaçları uygulamalarında gerekli koruyucu önlemler alınmaması durumunda ilaçların akut ve kronik toksik etkilerinin ortaya çıkacağını bildirmişlerdir.
Aynı araştırmacılar pestisitlerin akut toksik etkisi ile ilgili pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen kronik toksik etkilerin tespitine yönelik çalışmaların azlığından yakınmışlardır. Günümüzde ise gelişmiş ülkelerde, pestisit kaynaklı zararların en aza indirgenmesi hususunda koruyucu tedbirler alınmakta, ülkemizde ise bu konuya gereken önemin verilmediği yapılan araştırmalarla ortaya konmaktadır.
Böcek İlaçları Uygulaması
Böcek ilaçları uygulaması yapılmayan kutuplardaki penguenlerde, ayı balığı ve Eskimolarda DDT nin varlığının saptanması, bazı kimyasak böcek ilaçlarının dünyadaki sirkülasyonunun ne kadar güçlü olduğunu göstermesi bakımından çarpıcı bir örnektir. Hiç pestisit uygulaması yapılmayan kutuplardaki penguenlerde, ayı balığı ve Eskimolarda DDT nin varlığının saptanması, bazı pestisitlerin dünyadaki sirkülasyonunun ne kadar güçlü olduğunu göstermesi bakımından çarpıcı bir örnektir. Büyük Britanyanın Ana Hatlarıyla Pestisit Politikası Pestisit düzenlemelerinin 1940 larda başladığı, Büyük Britanya Krallığı (BBK) sisteminde pestisitler iki ana kategori altında değerlendirilmektedir.
1. Tarımsal Pestisitler ( böcek ilaçları )
2. Tarımsal Olmayan Pestisitler ( böcek ilaçları )
Türkiye de Durum Halk sağlığı alanında kullanılan biyosidal ürünler ile ilgili mevzuat, 1930 yılında yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununa dayanılarak çıkarılan Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığını İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük kapsamında hazırlanan Bakanlık Genelgesi esas alınarak sürdürülmektedir.
27.1.2005 tarih ve 25709 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ; halk sağlığını ve huzurunu bozan zararlılara karşı insektisit, rodentisit, mollusisit gibi maddeler kullanarak mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinin çalışma usul ve esasları ile resmi kurum ve kuruluşların ilaçlama usul ve esaslarını belirlemek suretiyle, halk sağlığının korunması amacıyla hazırlanmıştır.
Bu Yönetmelik, 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname?nin 43 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Bu yönetmelik ile çevre sağlığı amacı ile kullanılacak ürünlerin satış yerlerinin standartları ve bu işyerlerinin açılış ve işleyiş durumları ele alınmıştır (Anonim 2005a).
Çevre Sağlığı Denetimi ve Denetçileri Hakkında Yönetmelik 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 2 nci maddesi ile çevre sağlığını ilgilendiren müteakip maddelerine, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3 üncü maddesine, 9 uncu maddesinin uluslar arası bendine ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesine dayanılarak çıkarılmıştır.
Bu Yönetmeliğin amacı, çevre ve toplum sağlığının korunması, sağlığa zarar verebilecek etmenlerin yok edilmesi veya en aza indirilmesini sağlamak için Bakanlık Merkez ve Taşra teşkilatınca yapılacak çalışma ve denetim ilkelerinin belirlenmesi ile ilgili plan, program ve politikaların oluşturulması, denetimde standardizasyonun sağlanması, denetçinin eğitimi, geliştirilmesi, görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi ile değerlendirilmesini yapmaktır. Belediye Kanunu T.B.M.M. de 3.7.2005 tarihinde kabul edilen 5393 numaralı kanundur.
Ankara İlaçlama, Artı İlaçlama, Çankaya İlaçlama