Çıyan

ÇIYAN

Çiyanlar görünüş olarak uzun bedenli ve üzerinde birçok ayağı olan bir haşere türüdür. Çiyan ile kırkayağı birbirine çok karıştırırlar. Çiyan ve kırk ayakta vücutlar bölmeler halindedir. Kırkayakta her bölmede 1 çift ayak bulunurken çıyanda ise her bölmede 2 çift ayak bulunur.

Çiyanlar yeryüzünde birçok bölgede bulunur. Yaşadığı ortama ve beslenmesine bağlı olarak farklı boylarda olurlar. Çıyanlar bazı bölgelerde birkaç cm olurken bazı bölgelerde ise 20 -28 cm olanları da vardır. Çıyanlar üzerindeki ayakların tamamen hepsi zehirli birer ok gibidirler. Çıyanlar dağ, bayır, çayır, çimen ve evlerimizde olmak üzere her ortamı kullanırlar. Bulunduğu ortamda nemli ortamları seçerler. Çıyanlar toprak altında, ağaç kovuğunda, taş diplerinde, çalı çırpı diplerinde, evlerin bodrumunda, evlerin çatılarında ve hatta evlerin içinde bulunurlar. Çıyanlar insanı ısırarak zarar verir. İnsanların besinlerini tüketmediği
için o bakımdan insana sıkıntı vermezler. Çıyanın insana verdiği en büyük zarar sokması ve zehirlemesidir.

Çiyanlar beslenmesinde yakaladıkları börtü böcek ve haşereleri yerler. Bazen fare gibi daha büyük cüsseli hayvanları dahi ısırıp zehirler ve öldürdükten sonra yerler.
Çiyanlar daha çok gece aktif olurlar. Çiyana çıplak elle dokunmak veya insanın çıplak vücudunun herhangi bir kısmına değdiği zaman insanı sokar ve zehirler. Çiyan zehri akrep kadar etkili olmasa da çok etkilidir.
Çiyan sokması durumunda çiyanın ısırdığı yer kızarır, şişer, kaşınır, ve şiddetli acı verir. Çiyan ısırması sonrası mutlaka hekime gidilmeli.
Çıyan soktuğu zaman iştahsızlık, baş dönmesi, mide bulantıları, kusmalar, şiddetli baş ağrıları ve hatta ölümler görülebilir.

Çıyanlar susuz ortamlarda ve sıcak bölgelerde yaşayanları daha zehirlidir. Çıyanların yaşadığı ortama bağlı olarak farklı renklerde olanları var. Çıyanlar sarı, kırmızı, siyah veya mavi olanları bile vardır.
Çıyanlar yaşadığı ortama yumurta bırakarak çoğalırlar. çıyanlar her defasında 10’larca yumurta bırakır. Çıyanlar yumurtasını evin belli bölgelerine bırakırlar. Çıyanlar yumurtadan çıktıktan sonra etrafa dağılırlar ve beslenmeye başlarlar.

ÇIYAN İLACI VE ÇIYAN İLAÇLAMASI

Çıyanlar ile mücadelede mutlaka firmamızı arayın size en etkili bir şekilde yardımcı olalım. Çıyan ilacı özel koşullarda ve ziraat mühendisi kontrolünde hazırlanan özel karışımlarla hazırlanır. Çıyan ilaçlama işini yılardır sürdüren şirketimiz her zaman sizin yanınızda ve sağlığınızı korumakta. Çıyan ilacını dışardan almakla olmaz. Çıyan ilaçlamayı mutlaka yasal firmalara yaptırın. Çıyan ilaçlamayı yapan eleman işin eğitimini almış olmalı. Çıyan çok zehirli bir haşere olduğu için mutlaka en kısa zaman müdahale edilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEMEN ARA !