Salyangoz
SALYANGOZ
Salyangoz küçük haşere gurubunun bir üyesidir. İnsana zarar veren bu haşere türünün farklı bir yapısı vardır. Salyangoz vücut olarak bir kabuk içindedir. Salyangozların kabukları bu böceğin sırtında olup yukarıya doğru kıvrımlar oluşturur. Salyangozu tehlikelerden, sıcak ve soğuktan korur. Salyangoz hareket etmediği zaman ve beslenmediği zaman tamamen kabuk içine çekilerek dinlenir. Salyangozların vücudu ile kabuğu arasında sıvımsı bir madde vardır. Salyangoz bu sıvıyı salgıladıktan sonra bu sıvı üzerinden hareket eder. Salyangoz hareketi için kullandığı bu sıvı kuruduğu zaman parlak bir görünüm alır. Salyangoz sürekli sıvı tükettiği için suya ihtiyaç duyar. Salyangoz kabuğu içindeki bu sıvı aynı zamanda salyangozun vücut ısısını dengelemesini sağlar.
Salyangoz bu bakımdan yaşam alanı olarak nemli ve sulu ortamları tercih eder. Evlere kadar gelen bazı salyangozlar dışardan ev içlerine mikrop taşıdı içinde çok zararlıdırlar. Beslenmelerinde genellikle otçul oldukları gibi etçil olanları da vardır.
Salyangoz beslenmesinde yeşil ve canlı bitkileri tüketir. Özelikle bağ ve bahçelerde yetiştirdiğimiz her türlü meyve ve sebzeleri tüketir. Salyangoz şu sebze ve meyvelerden tüketir: ıspanak, marul, havuç, domates, biber, salatalık, üzüm, maydanoz ve yapraklı tüm sebze ve meyvelerin yapraklarını yiyerek bunlara zarar verir.
Evlerde bulunan salyangozlar ise evdeki saksı çiçeklerini yiyerek beslendiği için çiçeklerimize zarar verirler. Bazı salyangozlar börtü böcek dediğimiz ufak böcekler ile beslenirler. Salyangoz daha çok yağışın bol olduğu mevsimde ortaya çıkar. Salyangoz nemli ortamlar ve sulak bölgelerde daha çok bulunur. Salyangoz besinlerini ve yönlerini başucundaki antenleri sayesinde bulur. Salyangozun başının üzerinde 2 adet büyük ve 2 adet küçük olmak üzere toplam dört adet anten çubuğu bulunur. Salyangoz bizim bağ ve bahçemize zarar verdiği için bizler için çok zararlıdır. Bu bakımından salyangozlar ile mutlaka mücadele etmek gerekir.
Salyangoz
Salyangoz
Kahverengi Salyangoz
Salyangozda diğer haşerelerde olmayan bir özelik var. Salyangoz üremek için farklı eşeye ihtiyaç duymaz çünkü salyangoz üzerinde hem erkek hem de dişi üreme organları mevcuttur. Salyangoz üremede kendi kendini dölleyen bir böcektir. Her döllenme sonrası yaklaşık olarak 200 yakın olarak yumurta bırakır. Salyangoz bazı yöre insanları tarafından besin maddesi olarak kullanılır. Hatta çoğu yerlerde salyangoz üretimi için salyangoz çiftlikleri kurulmuştur.
Salyangoz ile mücadele bitkilerimiz için çok önemlidir. Çünkü bitkilerin yapraklarını kemirip onları verimsiz yapar. Salyangoz çok ürediği için mutlaka kısa zamanda müdahale edilmeli. Salyangozla müdahalede mutlaka ilaçlama firması ile çalışın. Çünkü korsan firmalar ve işi bilmeyen kişiler tarafından yapılan ilaçlamada hem bitkileriniz hem de sizler zarar görebilirsiniz.
SALYANGOZLAR İLE İLGİLİ SORULAR VE YANITLARI
1 – SALYANGOZLAR NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?
Salyangoz genellikle yağışlı havalarda ortaya çıkar. Salyangoz nemli ortamlarda ve sulu ortamlarda daha çok görülür.
2 – SALYANGOZLAR NE İLE BESLENİRLER?
Salyangoz besinlerinde hem bitkileri tüketir hem de börtü böcek gibi haşereleri yer. Bitki olarak sebze, meyve ve otların yeşil aksanlarını kemirerek yer.
3 – SALYANGOZLAR EVLERDE NELERİ YER?
Salyangozlar evlerde genellikle saksı çiçeklerinin yapraklarını yiyerek zarar verirler.
4 – SALYANGOZLAR İNSANLARDA HASTALIK YAPAR MI?
Salyangoz insana direk hastalık bulaştırmaz fakat dış ortamdan gelen salyangoz üzerindeki mikropları ev içine kadar getirir. Gelen bu mikroplar ile insanlar hastalık kapabilir.
5 – SALYANGOZLAR BESİN OLARAK KULLANILIR MI?
Bazı toplumlarda besin maddesi olarak kullanılan salyangozlar bizim toplumumuzda asla besin maddesi olarak kullanılmaz.