Tatarcık

TATARCIK

Tatarcıklar küçük sinek türlerinden olan bir haşeredir.Yapı olarak küçük bir sivrisineği andırır.

Tatarcıkların vücutları üzerinde 2 çift kanatları vardır. Tatarcıkların toplamda 6 ayağı var. Ve ağız kısmında iğneye benzeyen kan emen hortumları vardır. Tatarcığı diğer sineklerden ayıran en belirgin özelliği vücutları üzerinde ufak tüyler vardır. Fakat diğer sivri sinek türlerinde buna rastlanmaz.

İnsanlar tarafından pek önemsenmeyen bu sinekler insana hastalık bulaştırmada etkin rol oynarlar.

Tatarcıklar renk olarak canlı renklere sahip değildir yani mat bir görüntüleri vardır. Tatarcıklar yaşadığı bölgelere ve ortamlara bağlı olarak farklı boy ve renklerdedirler. Dünyanın her bölgesinde yaşama olanağı bulan bu haşereler, boy olarak 1 -5 mm kadar olurlar. Tatarcık renk olarak, kirli sarı veya mat renklerdedir.

Tatarcıklar beslenmesini mutlaka insanlar ve hayvanlardan kan emerek yaparlar. Tatarcıklar geceleri aktif olup beslenmesini mutlaka geceleri yaparlar.

Tatarcıklar yaşam alanı olarak pis, kokulu ortamları, mağaraları, hayvan ağılları, çamurlu alanları, pis lağım sularının aktığın yerlerde, su birikintilerinde,ağaç kovuklarında,evlerde duvar yarıklarında,olmak üzere birçok ortamda bulunurlar.
Tatarcıklar beslenmesinde kana ihtiyaç duyduğu için evlerimize kadar gelirler insan ve hayvanlardan kan emerler. Aynı zamanda tatarcıklar besin olarak meyve suyunu ve meyve üzerindeki şekerli içeceklerden beslenirler.
Tatarcıklar insan ve hayvandan beslendikten sonra yumurta 2 – 3 gün içinde yumurta bırakır. Tatarcıklarda üreme ve yumurta bırakma işi dişi tatarcığa aittir. Dişi tatarcık nemli ve sulu ortama yumurtasını bırakarak çoğalırlar.

Turuncu Tatarcık
Kahverengi Tatarcık
Siyah Tatarcık

Tatarcıklar çabuk ürediği için ve insanlar ve hayvanlardan kan emdiği için çok tehlikeli böceklerdir.
Tatarcıklar insana şu hastalıkları bulaştırır:
Ateşli hastalıkların baş mimarlarıdır. Bazen ateş o kadar çok çıkar ki 40 dereceyi bile bulur.
Tatarcık humması
Tavuk hastalığı
Bağırsak parazitleri
Bağırsak kurtları
Şark çıbanı
Ve birçok virüsün insana bulaşmasına sebeptirler
Tatarcık ısırmasında insanda ısırılan yerde kabarcıklar, şişme, kaşıntı oluşur. Tatarcık ısırdıktan sonra insanlarda iştahsızlık, halsizlik, mide bulantıları, kabızlık, şiddetli ateş, baş,eklem ve kas ağrıları olmak üzere birçok belirtiler gösterir.

TATARCIKLAR İLE MÜCADELE VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tatarcık ilaçlamada kullanılan ilaçlar mutlaka sıvı ilaçlar olmalıdır. Bu ilaçlama akşam geç vakitte veya karanlık zamanlarda yapılmalı çünkü tatarcıklar geceleri ve karanlıkta aktiftirler. İlaçlama sisleme yöntemi yada boyama yöntemi ile yapılmalıdır. Boyama yöntemi ile yapılan ilaçlar içine şeker ve ürünlerinden oluşan maddeler katılır. Tatarcık ilaçlaması yapılırken mutlaka ilaçlama firması ile çalışın. Tatarcık ilaçlamasında ferdi yapılan çalışmalar çoğu zaman sonuç vermez. Bu bakımdan tatarcık ilaçlamasını profesyonel firmalar yapmalı.

TATARCIKLAR İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1 -TATARCIKLAR İNSANLARI ISIRIR MI?
Evet tatarcıklar beslenmek için insanları ve hayvanları ısırarak kanlarından beslenirler.
2 – TATARCIKLAR İNSANDA HASTALIK YAPAR MI?
Tatarcıklar insanları ve hayvanları ısırarak kanlarından beslendiği için bir önceki konakçıdan aldığı mikrobu insana bulaştırır. Kendisi küçük olan bu haşere insanlara hastalığı yaymada çok büyük rol oynar.
3 – TATARCIKLAR NERDE YAŞAR?
Tatarcıklar yaşam alanı olarak pis su atıklarında, mağaralarda, hayvan ağıllarında, çamurlu alanlarında ve nemli ortamlarda bulunurlar.
4 – TATARCIKLAR İLE MÜCADELEDE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?
Tatarcıklar ile mücadelede sisleme ve boyama yöntemleri kullanılır. Çünkü tatarcıklar havada uçuşan hayvanlar olduğu için mutlaka sıvı ilaçlar kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEMEN ARA !