Örümcekler

ÖRÜMCEKLER

Örümcek eklem bacaklı grubunun en önemli üyesidir. Yapıları itibariyle diğer haşerelerden ayrılır. Örümcek dünyanın her yerinde ve her kıtasında yaşayan canlıdır. Yeryüzünde 65 – 69 bin kadar örümcek türü olduğu saptanmıştır. Örümcek de kanat yoktur.

Örümcek yapı olarak 4 çift ayakları vardır. Örümceklerin başucunda 1 çift antenleri vardır ve karın kısmı gövdesinden büyüktür.

Örümceklerin başının ön tarafında kıskaçlı ağız yapısı var ve ağzın iç kısmında ise zehirli bir iğnesi vardır. Örümceği diğer haşereden ayıran en belirgin özellik örümceğin baş bölgesinde toplam 4 adet göz bulunur. Örümceklerin gözleri çok keskindir ve mükemmel bir görüşe sahiptirler.

Örümceğin baş bölgesinde bulunan antenleri yön bulma ve besin bulmaya yarar. Erkek örümcekte bu antenler çoğu zaman cinsel organ olarak görev yapar. Örümceklerde solunum organı diğer hayvanlardan farklıdır. Örümcekdeki solunum organı bedeninin altında balık solungacı şeklindeki yapılardır. Örümcek boyları türlerine ve yaşadığı ortama bağlı olarak değişmektedir. Bir kaç mm olan örümcekler olduğu gibi 35 – 40 cm olan devasa büyüklükte örümceklerde vardır.

Örümcek besin olarak hem otçul hem de etçildir. Örümcek genel olarak besinlerini ağlarına düşürdüğü haşere ve canlar ile yaparlar. Örümcek bedeninin altında bulunan özel bir kese içinde ağ üretir. Örümcek ağının ham maddesini tamamladıktan sonra avlanmak için hemen ağ kurar. Bir örümcek ağını yaklaşık olarak 1 saat içinde örerek tamamlar. Örümcek ağına düşürdükleri her türlü canlıyı yer. ağa düşen canlıya öncelikle saldırıp etkisiz hale getirir. Etkisiz hale gelen canlıya ağzındaki iğnesi ile zehir akıtır. Örümceğin akıttığı zehir canlının içindeki her türlü organları bulamaca çevirir ve ondan sonra örümcek bu canlıyı çorba içer gibi içine çekerek içini boşaltır. Örümcek aç gözlü hayvan olduğu için çoğu zaman kendi türlerini dahi yer. Örümcek ağının kalınlığı ve büyüklüğü türüne bağlı olarak değişir. Örümcek ağını belli uzaklıktaki mesafelere fırlatarak oraya yapıştırır. Ve hareketlerini bu ağ üzerinden sağlar.
Bazı örümcek türleri ağlarını rüzgara bırakarak çok uzak mesafelere bu sayede uçarak hareket eder. Örümcek çoğalmak için mutlaka her iki cinsiyete ihtiyaç duyar. Çiftleşen örümcek çoğu zaman kendisiyle çiftleşen erkek örümceği dahi yer. Dişi örümcek çiftleştikten sonra özel bir kese içinde yumurta yapar. Dişi örümcek yumurtaları kendi kontrolü altına alarak beraberinde sağlarlar. Dişi örümcek bir kese içinde yaklaşık 300 – 350 kadar yumurta yapar.

Yeşil Örümcek
Beyaz Örümcek
Karadul Örümceği

Örümcek yumurtaları 1 – 1,5 ay zarfında yavruya dönüşür. Örümcek beslenmesinde insanı kullanmazlar fakat zarar gördüğünde insanı ısırır. Bazı türleri İnsanları ısırdığında çok zehirli olabiliyorlar. Özelikle insanların korkulu rüyası olan örümcek türleri arasında tarantula türü gelir. Bu örümcek insanı ısırdığında zehirler ve çoğu zaman insanı öldürür. Evlerde gördüğümüz örümcekler dış ortamdan evlerimize mikrop taşıdığı için ve görüntü kirliği oluşturduğu için bunlarla mutlak suretle mücadele etmek lazım.

ÖRÜMCEKLER İLE MÜCADELE VE ÖRÜMCEK İLAÇLAMA

Örümcek ile mücadelede mutlaka dikkatli olmak gerekir. Örümcek ağlarını oluşturduktan sonra ağın bir ucunu saklandığı bölgeye uzatır. Örümcek ağa düşen avların titreşimini alarak ava saldırır. Bu bakımdan ilaçlama yapılırken ilaçlama ağlar üzerine değil,genel olarak yapılmalıdır. Örümcek ilaçlarını dışardan almak doğru değildir. Çünkü yapılan ilaçlar ziraat mühendisliği kontrolünde olmalıdır. İlaçlama yapan firma ve şirketler Sağlık Bakanlığı’ndan izinli yasal firmalar olmalı. Örümcek için kullandığı ilaçlarda bakanlık onaylı olmalı.
Hiçbir örümcek türü zararsız değildir. Örümcekleri zararsız görüp sakın aldanmayın. Örümcek gördüğünüzde mutlaka ilaçlama firması ile irtibat sağlayın. Çünkü zehirli bir örümcek türü olabilir. Yıllardan beri hem tüm haşereye karşı savaşan hem de sağlığınızı koruyan bir şirket olarak daima siz müşterilerimizin yanındayız.


ÖRÜMCEKLER VE ÖRÜMCEK İLE MÜCADELEDE AKLIMIZA GELEN SORULAR

1 – ÖRÜMCEKLER NE İLE BESLENİR?
Örümcekler ağlarına düşürdüğü her türlü canlıyı yerler. Hatta bazen kendi türlerini dahi yerler.
2 – ÖRÜMCEKLER İNSANA NE TÜRLÜ ZARAR VERİRLER?
Örümcekler insanı ısırarak zarar verdiği gibi insanlara dışardan mikrop bulaştırırlar. Ayrıca örümcekler evlerde ağlarını örerek de görüntü kirliliği oluştururlar.

3 – ÖRÜMCEKLER NE KADAR YUMURTA BIRAKIR?
Örümcekler bir defasında 350 – 400 kadar yumurta bırakarak çoğalır. Yumurtalar dişi üzerinde güvenli bir şekilde yavru oluncaya kadar barınırlar.

4 – ÖRÜMCEKLERİN ÖRDÜĞÜ AĞLAR ZEHİRLİMİDİR?
Örümcek ağları zehirli değildir fakat kesinlikle elle dokunmamak gerekir hem örümcek saklandığı yerden insana saldırıp ısırabilir hem de ağlar üzerinde ölen haşereden kalan artıklar üzerindeki mikroplardan zarar görebiliriz.
Yani örümcek ağları kesinlikle elle toplanmamalı

5 – ÖRÜMCEK AĞLARINI NEREYE ÖRER?
Örümcekler ağlarını besin bulabileceği alanlara büyük bir ustalıkla 1 saat içinde örerler. Örülen ağların iplikleri arasındaki açılar bir mühendislik harikasıdır. Ve hepside aynı açı ile örülür.
6 – ÖRÜMCEKLER NASIL HAREKET EDERLER?
Örümceklerin kanatları olmadığı için uçamazlar fakat, yüksek bir yerden rüzgara bıraktığı ağlar ile havada uçuşurlar. Örümcekler yer değiştirirken genellikle ayaklarını kullanırlar.
7 – ÖRÜMCEK İLE MÜCADELEDE KULLANILAN İLAÇLAMA YÖNTEMİ NASIL OLMALI?
Örümcekler ile mücadelede yoğun sıvı kokulu ilaçlar kullanılmalı ve örümcek ilaçlaması periyodik yapılmalı. Örümcek ve diğer haşere gruplarında olduğu gibi,haşere yumurtasına hiçbir ilaç etki etmez ve mutlaka haşere yavruları yumurtadan çıktıktan sonra 2. ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.
8 – ÖRÜMCEK İLAÇLAMASI YAPAN FİRMALAR NASIL OLMALI?
Örümcek ilaçlaması yapan firma mutlaka yasal olmalı ve çalışan personel mutlaka işin eğitimini almış olmalı ve tecrübeli olmalı. İlaçlama firmasının kullandığı ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olması gerekir. İlaçlama firması olarak konusunda tecrübeli olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEMEN ARA !